ILDSJEL: Karen Gjermundrød, Glommasvingen Rullepark.
Karen Gjermundrød fra Skarnes i Sør-Odal kommune ble kåret til Årets Ildsjel av oss i Betongpark i 2021. Glommasvingen Rullepark er et prosjekt der hun var primus motor og en av nøkkelpersonene bak. Åpningen av parken fant sted en solrik lørdag i 2021 med blide politikere og hundrevis av barn og unge som var glade for å endelig kunne ta i bruk denne nye rulleparken. Bak parken ligger flere års frivillig arbeid og lidenskap for å skape arenaer for egenorganisert aktivitet for barn og unge.
Prosjektet Glommasvingen Rullepark startet i 2017 da det nyvalgte styret i Odal Rulleklubb begynte å leke med ideen om en sentrumsnær rullepark i betong i Sør-Odal. Sammen med to andre støttespillere i styret, jobbet Karen hardt for å realisere prosjektet og innhente finansiering. En av de viktigste faktorene for suksess var å få med seg gode støttespillere, inkludert den rådgivende funksjonen til Betongpark, samarbeid med kommunen og støtte fra det politiske flertallet.
Tålmodigheten ble satt på prøve da prosessen fram til ferdigstilling tok mye lenger tid enn ønsket. Karen og hennes team var imidlertid fast bestemt på å fortsette å jobbe hardt og realisere drømmen om en flott rullepark for ungdommen i Sør-Odal. Karens beste tips til de som har ønsker om å skape lignende arenaer, er å få kommunen med på notene og bruke tid på å skrive en god prosjektbeskrivelse og få oversikt over søknadsfrister.
Karen mener at arenaer for fri lek og aktivitet er like viktige som den organiserte idretten, og at slike steder for rulleaktiviteter bør bli like obligatoriske som fotballbaner i hver bygd. Hun tror at barn og ungdom trenger slike arenaer for å kunne utvikle seg på egne premisser, lære og samhandle med andre i alle aldre, og løse konflikter selv.
Glommasvingen Rullepark er et flott eksempel på hvordan en person med drivkraft og gjennomføringsevne kan realisere sine ideer og skape noe som vil glede og inspirere ungdommen i årevis fremover. Karen Gjermundrød og hennes team i Odal Skateklubb og Sør-Odal kommune fortjener en stor applaus for deres dedikasjon og arbeid for å skape en flott rullepark for ungdommen i Sør-Odal.
Vi tok kontakt med Karen og stilte henne noen spørsmål om prosessen og realiseringen av den fantastiske Glommasvingen Rullepark:
Hva inspirerte deg til å bidra med og hjelpe til med å realisere Glommasvingen Rullepark?
- Det hele startet med at vi reiste mye rundt til andre parker med sønnen vår. Der så vi hva en rullepark gjør for et sted. I slike parker er det rom for liv, kreativitet og vennskap på en helt annen måte enn på tradisjonelle, organiserte idrettsarenaer. Bygda vår trengte ikke være noe dårligere – derfor satte en liten gruppe foreldre i gang med å jobbe for dette i 2017. Anlegget har for øvrig stått på ønskelista til unge i Odalen helt siden begynnelsen av 2000-tallet, da en myteomspunnen underground skatehall brant ned i den gamle saga. Jeg mener oppriktig at anlegg for egenorganisert, rullende aktivitet bør bli like obligatorisk som fotballbaner i hver bygd.
Kan du fortelle oss om din rolle i prosjektet og hva som var de største utfordringene du møtte underveis?
Det tok mange arbeidstimer på dugnad å drive prosjektet framover og pushe på i alle retninger, for å komme i mål.
Jeg innhentet en stor del av midlene ved å skrive søknader, samt at jeg hadde tett dialog med Betongpark fra tanken var sådd til snora var klippet. Det var en reell sorg å ikke ha daglig kontakt med Øyvind og Kasper lenger da det var ferdigstilt, haha.
Det var først da vi fikk med oss Odal Sparebank og Sparebankstiftelsen Hedmark som samarbeidspartnere, at ballen begynte å rulle. Med solid økonomisk støtte fra dem og tro på prosjektet vårt ble det enklere å få med seg flere.
Å akseptere at ting tar tid, var nok den største utfordringa for en utålmodig sjel. Man må få godkjent en tomt og man må få politikerne med seg. Da gjelder det å ikke miste troen, men fortsette å jobbe hardt på videre.
Hvordan vil du beskrive aktivitetsparken og hva gjør den unik i forhold til andre rulleparker i Norge?
Den er omgitt av vegetasjon og ligger rett ved siden av storskolen i kommunen vår og ved idrettshallen, noe som ikke er upraktisk i forhold til tilgjengelighet. Skarnes er også en stasjonsby med tog til Oslo hver time. Nå har ikke jeg vært i alle rulleparker i Norge, men inntrykket mitt er at hardbarka erfarne skatere er godt fornøyde. Plutselig dukker det noen jeg aldri har sett før innom som har tatt turen fra et annet sted.
Hvordan har mottakelsen vært fra lokalsamfunnet etter at aktivitetsparken åpnet?
Den brukes jevnt og trutt. Vi arrangerte sommerskole der i fjor, med dyktige instruktører. På forsommeren ble det avholdt en pop up scoot jam hvor mange Oslo-scootere tok turen. Begge arrangementene var veldig vellykka.
Hva tror du er den største fordelen med å ha en skatepark og aktivitetspark som dette rett ved siden av skolen?
Det er at den kan benyttes i kroppsøving og lengre pauser i løpet av skoledagen. Og at elever kan bli igjen etter skolen og holde på i parken. Om vinteren har den blitt brukt til å ake i.
Hvordan ser du for deg at aktivitetsparken kan bidra til å øke/har økt interessen og engasjementet for skating og andre rullende aktiviteter i lokalsamfunnet?
Vi håper den stimulerer til økt aktivitet og øker antallet rullende barn på sikt. At man kan komme og gå som man vil, er gull verdt. Aktivitetsparker for egenorganisert fysisk aktivitet er vel så viktig som den organiserte idretten, ikke bare som et supplement. Her er det fritt for voksenstyring hvor man kan utvikle seg på egne premisser. Dette er et sted hvor yngre og eldre samhandler, lærer og inspirerer hverandre, og løser konflikter selv.
Hva liker du best med parken og hvorfor?
Er meget fornøyd med de knallgule sitteringene vi fikk arve av Oslo Met.
Ser du for deg å jobbe med flere lignende prosjekter i fremtiden?
Hvem vet?
Til slutt, hva vil du si til de som ennå ikke har besøkt skateparken og hvorfor bør de ta turen dit?
Til Skarnes kan man ta toget og være skateturist, parken ligger bare én time fra hovedstaden. På skolen rett ved siden av er det også en superbra bowl.
English:
Karen Gjermundrød, a resident of Skarnes in Sør-Odal municipality, Norway, is the driving force behind the newly opened Glommasvingen Rullepark. The project was completed after years of voluntary work by Karen and two other board members, receiving support from the local government, the skateboarding national team, and hundreds of children and teenagers who participated in the opening event.
Karen's passion for the project stems from her belief that parks for self-organized physical activity are just as essential as organized sports. She believes that children and young adults need spaces where they can develop on their own terms, free from adult supervision, and interact with each other to learn and inspire each other, as well as to solve conflicts.
The Glommasvingen Rullepark offers a space for such activities, providing an opportunity for younger and older members of the community to engage with each other. Karen sees parks for self-organized, rolling activities as essential to the growth and development of children, and hopes that they will become as mandatory as football fields in every village.
The project had been on the wish list of young people in Odalen since the beginning of the 2000s when an underground skate hall burned down. In 2017, the newly elected board of the Odal Skate Club began to toy with the idea of building a centrally located concrete skate park in Sør-Odal. After years of hard work, the park finally opened to the public in 2021, thanks to the support of Betongpark, Odal Sparebank, and the Hedmark Foundation.
Karen acknowledges that the success of the project is due to the support she received from the skateboarding community, the local government, and Betongpark, which provided valuable advice throughout the planning process. Karen's advice to others is that with drive and perseverance, anything is possible, and she encourages others to involve their local governments and write comprehensive project descriptions when seeking funding.
Betongpark has praised Karen's work on the Glommasvingen Rullepark, calling her one of the most exceptional and dedicated individuals they have encountered in their work building skate parks across Norway.
Skateskole levert av Betongpark AS og Grlshred. Filmet av Even Tobias Lassen.