Skateparken på Lakkegata nominert til arkitekturpris
Skolegården ved Lakkegata skole er en av tre finalister til Oslo bys arkitekturpris. 15. oktober faller avgjørelsen om en skate- og aktivitetspark for første gang går av med seieren for den prestisjefylte prisen.
Det er så tilfredsstillende å se at det går an å få gjort fine ting i byen hvis man bruker lokaldemokratiet på riktig måte”, forteller Stian Schjeldrup som via skolens FAU tok initiativ til prosjektet. “Skolegårdsparken på Lakkegata er lavterskel byreparasjon på sitt beste. Det er vinn-vinn! Et sort hull med lyssky aktivitet har blitt forvandlet til ett av de stedene i byen der folk i alle aldre vil være, og med et rulleanlegg som tiltrekker seg alt fra nybegynnere til profesjonelle. Det burde vært selvsagt, men av og til trenger beslutningstakerne våre å bli bevisstgjort problemene og mulighetene, og kanskje et lite spark bak.”
Daryl Nobbs er skatepark-designer for Betongpark AS. Han står bak designet av rulleanlegget i betong og er ikke overrasket over at parken har blitt så enormt populær i nabolaget. “Det var viktig for skolen og Undervisningsbygg som byggherre at anlegget både skulle ha lavterskel for bruk, men også fungere like godt for alle de ulike rullesportene. Det er buer med coping men også organiske former. Kombinasjonen av dette gjør at anlegget er like gøy for jenter som for gutter, og for nybegynnere som profesjonelle. Å være blant finalistene til denne prisen gjør oss stolte og gir oss inspirasjon til å fortsette arbeidet med å skape gode aktivitetsarenaer”, forteller Nobbs.
At skateparken på Lakkegata appellerer til mange kan Maria Skogen fra organisasjonen GrlShred bekrefte. Det er en stor gjeng jenter fra hele Oslo som lever for alle former for brettsport. “Lakkegata har nesten blitt selve GrlShred-parken”, forteller Skogen. “I sommer arrangerte vi to ukers skateskole sammen med Oslo idrettskrets og lokale idrettslag, og det ble en formidabel suksess. Ikke bare var parken stappfull av skateglade barn og unge, men det var minst like mange jenter som gutter. Nå er det virkelig skateboardfeber i landet, og vi trenger å vise frem hvor mye positivitet en slik aktivitetspark genererer for et nabolag”, forteller Skogen.
Det er landskapsarkitektene i Asplan Viak som er nominert til prisen, og som har skapt prosjektet i samarbeid med pådrivere, Undervisningsbygg og underleverandørene.
Frem til juryen kårer vinneren 15. oktober kan man lese mer om de nominerte bidragene i en utstilling utenfor hovedinngangen til Oslo rådhus på Fritjof Nansens plass. Det vil også gjennomføres befaringer og omvisninger i aktivitetsparken 19. og 20. september i forbindelse med Open House Oslo.