Meanwhile in Kenya- Reisebrev fra Even Lassen

Vår filmer Even Tobias Lassen har tatt turen til Kenya,Nairobi for å utforske skatemiljøet og for å få opp stoken med en egen skatekonkurranse. Premiene til konkurransen ble tatt med hele veien fra Oslo og var et bidrag fra skatemiljøet i Oslo.

Nairobi er noe for seg selv. I en gigantisk by med store forskjeller hvor folket står på og gjør hva enn de kan gjøre for å tjene inn til livets opphold finnes det også en gjeng som digger skating. Skatemiljøet i Nairobi startet visstnok for rundt 20 år siden, folk har kommet og gått, og nå i 2022 er det rundt 100-200 skatere, hvor det er en gjeng på ca 50 core skatere som skater så fort de har en mulighet til det. Jeg har vært i Nairobi i 2 uker nå og blitt godt kjent med noen av dem. Jeg og en kompis (Gerhard Nærø) skulle til Afrika og fikk tips av en venn som var her i sommer som møtte noen skatere, om at vi absolutt burde dra innom Nairobi, og ta med oss noe stash til gutta her, for det er ikke like lett å få tak i skateboards her som hjemme i Norge. Så jeg hørte rundt med vennene mine om de hadde noe gammelt stash liggende som de hadde lyst til å donere bort, og fikk litt av en respons. Vi fikk samlet inn 20 plater, masse hjul, noen trucks, sko, klær og kulelager. Utstyr som folk anser som ferdig skatet og slenger det under senga hjemme kan ha et helt nytt liv her, folk skater det de får tak i og skater det til det praktisk talt faller fra hverandre, og kanskje litt til. Jeg fikk se noen som skatet et setup med forskjellige hjul, forskjellige trucks og til og med et knekt brett som var spikret sammen igjen. Brettene varer ikke like lenge her som hjemme heller, for spotsene er crusty og veiene er dusty, ofte kunne det se ut som en plate var skatet i et år men egentlig bare var skatet i knapt en måned.

Nairobi hadde en skatesjappe for mange år siden, men den overlevde bare knapt et år. Om man har godt med penger (noe ikke mange har) så kan man få kjøpt nye plater av en fyr som importerer fra Tyskland, men for like priser vi har i Norge som er mye mer penger her. En lokal kompis av meg importerer noe brukt stash fra Uganda når han får tak i det, som han seller videre her. En brukt plate går for ca 300 kr og et complete går for ca 1000 kr. Han går også på det lokale klesmarkedet hvor mye av det vesten donerer bort ender opp, for å finne skatesko som han også selger videre til de andre skaterne. Det er big buisness i brukt stash her. I tillegg så avhenger de på donasjoner fra folk som meg som kommer reisende og kan ta med stash utenfra, det skjer kanskje 3-4 ganger i året og folk er mad stoked hver gang. Nairobi har faktisk en egen skatepark, som er laget av en tysk organisasjon kalt skate-aid som bygger skateparker og skoler i u-land hvor de henter inn barn fra gata og gir dem utdanning og mulighet til å lære å skate. Problemet med denne parken er bare at den er så langt fra byen at de fleste eldre skaterne kun har tid til å dra dit en lørdag i ny og ne. Så vanligvis skater de i gatene, der de har litt spots rundt om kring og noen av skaterne har bygget noen curbs som de har satt i gata der de bor. Men parkeringsplassen på taket til et kjøpesenter i sentrum av byen er kanskje der de henger ut mest, de har fått tillatelse av eieren til å skate der og har laget en ledge og noen små ramper der i tillegg til noen spots som er der fra før.

Etter en lang reise gjennom Nederland og Egypt, ankom vi omsider trygt i leiligheten til min venn George som vi har bodd hos under oppholdet. George leder organisasjonen Skateboarding Society of Kenya og er en av få som lever av skateboarding i Kenya, han holder skateskoler for kids og lager skate-content for Fanta. Han og gutta hans fikk plukke det de ville ha, og gjennom den neste uken møtte vi mange skatere som fikk god bruk for utstyr som vi ga til dem. Noe av stashet sparte vi til en konkurranse som vi holdt den kommende helgen, og det gikk sånn her:

Noen dager før konkurransen begynte vi å spre ordet om at de skulle skje, og på den store dagen møtte rundt 50 skatere opp, og folk var STOOOKED! Det var plater, grips, hjul, klær, og cash på spill og folk køddet ikke. De skatet hardt, triksene skulle landes og stashet skulle vinnes! Vi møttes i sentrum og tok bussen opp til et område med mye bakker og mye spots, vi cruiset rundt og holdt konkurranser på forskjellige spots. Etter en hard street-sesh skatet vi ned til universitetet i byen hvor vi skulle holde hovedkonkurransen, men ble kastet ut av vaktene der med en gang. Det pleier å gå fint å skate der men det var en annen sak når 50 skatere møter opp og ingen av dem studerer der heller. Etter litt krangling med vaktene skatet vi videre til et annet spot i sentrum hvor det endte opp med høyeste og lengste ollie konkurranse. Det ble hoppet over 5 brett i høyden og 13 i lengden, vinnerene stakk av med hver sin plate.

Livet her i Kenya er hardt, men samtidig gjør folk det beste ut av det de har og det er kult å se at folk finner glede i skateboarding selv her. Om dere vil se mer av skatescenen i Kenya kan dere følge @skateboarding_society_of_kenya og @Zamani_skateboards på Instagram.


Forrige
Forrige

Betongpark på Park og Anleggsmessen

Neste
Neste

Se historien om nye Jordal skatepark